2018. július 16. (hétfő) 14:19

Itt a nyár, lehet takarítani

Nyaranként a tanszéki állományban lévő számítógépek portalanításon esnek át.

A méréstechnika és elektronikai tervezés laboratóriumainkban sok számítógép található. Mivel ezekben a laborokban a régi, krétás táblákat csak télen cseréltük le filces táblára, így a számítógépekben jelentős mennyiségű por gyűlt össze. Igyekszünk a takarítást minden nyáron elvégezni. A folyamat a por sűrített levegővel történő eltávolításából áll, szükség esetén ecset, vagy vizes rongy is használható, természetesen utóbbi csak a burkolat tisztításakor. Mivel mindegyik számítógép felnyitásra kerül, egy gyors optikai ellenőrzést is meg lehet ejteni, így pl. púpos kondenzátorok könnyedén felfedezhetők. A laboros gépek mellett a kollégák gépeit, valamint a szervergép is kitakarításra kerül.

 

 IMG_20180706_102642.jpg

Szépen sorakoznak a III. labor gépei a takarítás után

A por megnehezíti a hűtést, páramegkötő tulajdonsága, extrém esetben zárlatot is okozhat. Gátolja a ventilátor lapátokat is, tehát egyáltalán nem tesz jót a számítógépnek.

20180716_100214.jpg               20180716_105936.jpg

A szervergép kissé poros volt, előtte, utána fotó

Mindenkinek erősen ajánlott, hogy ügyeljen a számítógépének pormentességére, ha PC, ha laptopról van szó. Aki nem meri maga elvégezni a portalanítás, a legtöbb PC szervíz vállal takarítást, nem egy nagy összeg, viszont évekkel meghosszabbíthatja a gép élettartamát, valamint stabilabb, halkabb működés érhető el vele.

20180717_092649.jpg

Púpos kondenzátor az egyik gépben

Sajnos a számítógépállományunk nem a legfiatalabb, dolgozunk rajta, hogy ez megváltozzon, de támogatás hiányában nehezen megoldható. Emiatt igyekszünk a jelenlegi gépeinket karban tartani, Molnár Sándor műszerész kolléga szükség esetén javítja a számítógépeket, vagy alkatrészeiket. Tápegység csere, javítás, hűtőborda újrapasztázás és társai... Egy ilyen "életmentő" és látványos javítás pl. a púpos kondenzátorok cseréje is. A problémát jól mutatja, hogy tavaly nyáron a IV. labor 10 számítógépében összesen 12 kondenzátort kellett kicserélni. A mostani takarítás során csak egyetlen ilyen kondenzátort találtunk.

Vissza