2022. július 20. (szerda) 23:45

Intézetünk kollégái előadást tartottak Tokióban a hegesztési világkonferencián

 

2022. július 17-22. között Tokióban került megrendezésre a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) 75. Éves Közgyűlése és Nemzetközi Konferenciája, amelynek központi témája a fenntartható fejlődéshez és a karbonsemlegesség eléréshez vezető hegesztéstechnológiákkal foglalkozott. A mintegy 800 fős rendezvényen Dr. Gáspár Marcell egyetemi docens és Dr. Raghawendra P. S. Sisodia számoltak be az intézeti kollektíva hegesztés és szerkezetintegritás témaköreihez tartozó kutatási eredményeiről, amelyek az alábbi témakörökre terjedtek ki:

  • autóipari nagyszilárdságú vékonylemezek ellenállás-ponthegesztése;
  • nagyszilárdságú acélok sugártechnológiákkal történő hegesztése és utóhőkezelése;
  • fáradásos repedésterjedés nagyszilárdságú acélok hegesztett kötéseiben;
  • a hozaganyag-választás hatása a kisciklusú fáradással szembeni ellenállásra;
  • csőtávvezeték körvarratok biztonsága;
  • csőtávvezetékekben alkalmazott acélok hőhatásövezeti tulajdonságainak fizikai szimulációra alapozott elemzése.

Az előadások és az azokhoz kapcsolódó szakmai anyagok elkészítésében több jelenlegi és volt intézeti kolléga részt vett: Dr. Dobosy Ádám, Prof. Dr. Lukács János, Dr. Meilinger Ákos, Dr. Nagy Gyula†, Prém László, Dr. Simon-Koncsik Zsuzsanna és Yasser Dakhel. Az egyes szakbizottsági üléseken elhangzott eredményeket pozitívan fogadta a nemzetközi szakmai közösség, amelynek eredményeként számos intézeti szerzők által készített dokumentumot javasoltak a Welding in the World, impaktfaktoros, Q1 minősítésű folyóiratban történő publikálásra. Külön megtiszteltetés volt, hogy kollégáinkat felkérték a hidrogéntechnológiákhoz kapcsolódó kihívásokkal, valamint a korszerű acélok hegesztésével foglalkozó szekciók vezetésére.

A rendezvényt megelőző napon a résztvevőknek lehetőség nyílt a nemzetközi hegesztési szakkiállítást is megtekinteni, amelyen a legújabb technológiákkal (kék és zöld lézerek alkalmazása a hegesztésben, hideg ellenállás ponthegesztés stb.) lehetett megismerkedni, valamint azokhoz kapcsolódóan ipari kapcsolatokat építeni. Jó volt újra találkozni a Daihen Corporation azon japán munkatársaival, akik 2015-ben a Miskolci Egyetemen tett személyes látogatásukkor egy huzalelektródás védőgázos ívhegesztőgépet adományoztak az intézet részére.

A kollégáink részvételének anyagi finanszírozását a Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenetúra Pályázat biztosította.

A konferenciával és kiállítással kapcsolatos részletes beszámolót a Hegesztéstechnika folyóirat 2022. évi 4., várhatóan szeptemberben megjelenő számában lehet olvasni.

 

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

Vissza