2023. május 20. (szombat) 19:46

Prof. Dr. Adam Grajcar látogatása az Intézetben

Az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet részéről nagy megtiszteltetésként éltük meg, hogy az Erasmus+ programnak köszönhetően május 15-19. között vendégül láthattuk a Miskolci Egyetemen Prof. Dr. Adam Grajcar-t (DSc), aki a lengyelországi Gliwicében található Sziléziai Műszaki Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Mérnöki Anyagok és Bioanyagok Tanszékről érkezett hozzánk.

Az Intézetünknek a gliwicei egyetemmel több évtizedes szakmai kapcsolata van. Legutóbb 2022 őszén Dr. Raghawendra Sisodia egyetemi docens kollégánk tett látogatást az intézményben vendégoktatóként az Erasmus+ program keretében.

Prof. Grajcar hivatalos látogatása során találkozott Intézetünk kollégáival és PhD hallgatóival, valamint „Korszerű, többfázisú nagyszilárdságú acélok hegesztésének, melegalakításának és termomechanikus kezelésének fizikai szimulációjáról” tartott előadást. Előadásában beszámolt a harmadik generációs korszerű autóipari nagyszilárdságú acélok csoportjába tartozó közepes Mn-tartalmú acélokkal kapcsolatos aktuális fejlesztésekről és jövőbeni lehetőségekről, valamint közös kísérleti kutatómunka céljából anyagmintákat is hozott intézetünk kollégái részére.

Látogatása keretében Prof. Grajcar hivatalos egyeztetést folytatott Vadászné Prof. Dr. Bognár Gabriella tudományos és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes asszonnyal a két kar, illetve egyetem együttműködésének lehetséges erősítése, az oktatói, valamint a hallgatói nemzetközi mobilitás ösztönzése, továbbá új kurzusok indítása témakörben.

Dr. Lukács Zsolt intézetigazgatóval a konzultációk alapvetően a kutatási együttműködések területére terjedtek ki, amelyek központi témái a képlékenyalakítás, a melegalakítási technológiák és a numerikus modellezés voltak. A beszélgetés során szó esett közös konferenciák, doktori és posztdoktori kutatási programok megszervezésének lehetőségéről. A közös kutatómunka alapvetően a Med-Mn acélok fejlesztésének és alkalmazásának területére irányul, amelyből várhatóan közös nemzetközi folyóiratcikkek jelennek majd meg.

Prof. Grajcar a látogatás során egyeztetett a szerkezetintegritás, a hegesztés, valamint a hőkezelés témaköreinek szakmai felelőseivel is.

Ezúton is köszönjük Dr. Adam Grajcar professzornak, hogy látogatásával új lehetőségeket nyitott meg a két intézmény közötti együttműködésben, továbbá, hogy bővítette ismereteinket a harmadik generációs autóipari nagyszilárdságú acélok területén. 

6.JPG 

 1.jpg

9.JPG

Vissza