2023. november 29. (szerda) 08:52

Dr. Adam Skowronek látogatása az Intézetben

Novemberben a lengyelországi Sziléziai Műszaki Egyetemről érkezett az Intézetbe Dr. Adam Skowronek. A Gliwicében található Egyetem Gépészmérnöki Karán lévő Anyagkutató Laboratóriumában dolgozó fiatal kutató a Visegrád Ösztöndíj Program keretében látogatott el hozzánk.

Dr. Skowronek nemcsak tudományos környezetünket gazdagította, hanem szemléletes előadásában bemutatta a korszerű közepes mangántartalmú acélok hőkezelése és az abból eredő mechanikai tulajdonságok témakörben szerzett PhD kutatási eredményeit. Eddig 15 publikációt írt a fenti témában, összesen 57 impakt faktor értékben.

Az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben töltött kéthetes vendégkutatói időszak során tapasztalatokat szerzett a DEFORM szoftverrel, amelyet kollégáink már több mint két évtizede használnak az oktatásban és a kutatásban, elsősorban alakítási területen. Lengyel vendégünk a képlékenyalakítás okozta martenzites átalakulással foglalkozott a modellezés során, Dr. Lukács Zsolt, az Intézet igazgatója irányításával. Dr. Skowronek aszámítógépes modellezés mellett az autóipari felhasználásra szánt közepes mangántartalmú acélok hegesztésének fizikai szimulációs kísérleteiben is aktívan részt vett Dr. Raghawendra Sisodia egyetemi docens kollégánkkal közösen.

Prof. Dr. Adam Grajcar 2023. májusi intézetünkben tett látogatását követően a mostani vendégkutatói program a két intézmény együttműködésének következő lépéseként tekinthető. Reméljük, hogy a jövőben tovább mélyül a kapcsolat a Sziléziai Műszaki Egyetemmel, amely értékes közös kutatások formájában nyilvánul meg.

 

 

 1.jpg

 

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

 

 

 

Vissza