2024. szeptember 18. (szerda) 11:22

Gyakornoki felhívás a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont poltextLAB csapatába

FELHÍVÁS SZAKMAI GYAKORLATRA

poltextLAB

Meg lehet-e valós időben határozni a percenként akár százas nagyságrendben megjelenő újságcikkek fontosabb tartalmi irányait? El lehet egyszerűen dönteni több tízezer szövegről, hogy tartalmuk milyen hangvételű? Lehetséges gépi látás segítségével az újságok oldalait cikkekre bontani? Felismerhetjük-e automatikusan a magyar joganyagon belüli hivatkozásokat, és ennek segítségével meghatározhatjuk a törvények és rendeletek közötti kapcsolatok jellegét?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a poltextLAB projekt, melyhez a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete pályázatot hirdet szakmai gyakorlatra BA, illetve MA képzésben részt vevő diákok számára.

Program rövid leírása: A gyakornok feladata az Intézetben folyó Political and Legal Text Mining and Artificial Intelligence Laboratory (poltextLAB) projekthez (lásd: https://poltextlab.com) kapcsolódó egyes tudományos és adminisztratív teendők ellátása. Az őszi félév során meghirdetett pozíció kb. heti 10 óra elfoglaltsággal jár, melyet a kutatásvezetővel való megállapodás szerinti beosztás mellett kell ellátni. Az Intézet a gyakornoki munkát igazolja a felsőoktatási intézmények számára. A gyakornok számára az Intézet anyagi juttatást nem biztosít.

A gyakornoki program során a felvettek megismerkedhetnek a magyar politikatudományban úttörő jellegű kutatással, mely a legkorszerűbb informatikai módszereket igyekszik bevonni vizsgálataiba, és törekszik azokat az egész tudományterületen meghonosítani. A jelentkezők feladatai előzetes ismereteik fényében változatosak lehetnek a gépi kódolások eredményeinek ellenőrzésétől és javításától kezdve egészen programozási feladatok ellátásáig. A gyakornoki program végén a résztvevőknek lehetősége van beszámolni arról, hogy mit tanultak itteni munkájuk során.

Jelentkezési határidő: A jelentkezés határideje: 2024. szeptember 22.

A pozíció betöltésének kezdete: 2024. szeptember 30.  

Vissza